23 september 2008

Nattstök

Lille Brottarn - vilken lirare. I natt vaknade han klockan två. Han brukar ofta vakna på nätterna, säga "välling", få vällning, somna om. Så icke i natt. Från barnkammaren hördes hans arga rop:

"Inte haaaa välling, inte sooova, nääää, vill inte deeeet."

De är i alla fall tydliga, de små liven. Projekt Omsövning tog vid. Ny blöja, trugande av välling, sjunga, trösta, klappa. Respons: "Inte soooova!" För att han inte skulle väcka storasyster och för att jag inte skulle bryta ryggen av mig när jag hängde över hans spjälsäng, tog jag med den lilla sprattlande ungen till vår säng. Ett klättrande och kravlande och bråkande och skuffande utan dess like tog vid. Han heter inte Lille Brottarn utan anledning. Flera gånger högg han tag runt mina kinder med sina små grabbnävar och tryckte näsan mot min och utbrast "heeeej mamma - mamma vaken?" Och jag låtsades snarka och Var Bara Så Tråkig. I omgångar tog jag och Mannen ut honom och försökte få fason på honom. Vid fem somnade han. En timme senare ringde klockan och jag släpade mig ut till kaffebryggaren. Det kändes nästan som på den gamla goda tiden, då svarta ringar under ögonen var mitt ständiga och enda smycke. Det var nästan lite roligt att vara uppe och stöka med honom, precis som förr i tiden.

*

Rösta på Rana

14 kommentarer:

Anna sa...

- Småler.

- Får också lite ångest över den känsla du antagligen hade när du steg upp.

- Kanske var det hans första tecken på att han faktiskt INTE vill ha nattvälling mer? Det var bara hans beslut som var alltför stort för att han skulle kunna somna om efteråt. :o)

Maria sa...

oj oj oj. Vilken natt och förmodligen vilken dag det blivit för er alla.

Svägis sa...

Räcker upp handen och känner igen det där fast här var det L som gick upp (ned?) med nattugglan. Händer som tur var inte så ofta, men nog jobbigt när det händer.
Annars är sönerna vakennötter på kvällarna istället. Igår somnade lill-L:et typ vid tio efter att ha legat vaken TVÅ!!! timmar i sin säng. Istort sett nöjd, men fattar inte vad som händer. Ikväll somnade han för typ tio minuter sen (dvs. halv tio). Vart är världen på väg?????
Ses imorgon då jag får se mästerverk skapas./Kram M

Hjärtat Mitt sa...

Ja vad de kan de små liven :)
Kan tänka mig att han har varit trött idag, liksom du.
Hoppas att det bara var en engångsföreteelse, eller är det kanske en aaaaning trots som har börjat.....
Sov så gott.

Kram Mari i Marieholm

Willewira sa...

*skrattar*
Det var det där med nattsömn...

Underbar liten kille det där...."vill inte ha välling" - hur vore det om man sov då???

Förstår man någonsin ett barns logik?

Underbara lilla du...det var sååå mysigt att njuta av solen tillsammans med dig. Att få skratta... lite trevande, men inte överdrivet, lära känna en människa lite bättre än bloggledes...så kul!!! Du är en härlig människa, bara så du vet. (du får rodna om du vill...)

Tack, för en härlig eftermiddag!!!

Kramis och sov gott!!!
Willewira, den trötta men nöjda.

ylva sa...

hej. förlåt, jag bara klampar på. råkade klicka hit från jenny och ville bara säga att du gör vackra tavlor och skriver minst lika vackert. och så hoppas jag att det inte blir fler sådana där nätter ;).

Moas sa...

Ja jisses de kan vara såå klara över vad de vill.. självklart ville han upp o leka.. *fniss* men lagom roligt för er förstår jag. Hoppas han sover bättre i natt.. Ha det gott..Monica

Zäta sa...

Du är så klok. Visdomsordet:
"Det beror inte på hur man har det utan på hur man tar det." lyser igenom i det du skriver.

Kloka Rana! (Och den som är klok klarar sig på mindre sömn, och gör hon inte det är hon klok nog att inse att det kommer nya nätter.)

Åretruntparadiset sa...

Oj, det känns länge sedan nu som man hade de där vaknätterna, när mina småknodd är sex och nio år gamla. Och vips kommer de att vara tonåringar!

Daniel sa...

Vilken söt trollunge!

Idag hoppas jag du skänker en tanke till offren å anhöriga i skolmassakern här i Finland. Landssorg idag!

vacker i brunt sa...

Zzzzzzzzz känner såååå igen mig....vi krånglar varje natt just nu.....men så vaknar han vid 6 och ger mig en smackande puss....ja, då är det bar att gå upp och då är han ju så söt idag igen!!!!!!

vacker i brunt sa...

Fresten...din son är underbart söt!!!!!!!

Annalunda sa...

Ja söt är ju bara förnamnet!!!!! Sarah är så glad för sin present och har mejlat!!!

Kram Annie

Kajsa sa...

Å, men DEN tiden kan jag drömma om: då jag nästan kommer att sakna nattvaken. Jag är inte där. Än.