22 september 2008

Var är Runar när man behöver honom?

Tidigt imorse, medan jag och kidsen avnjöt dagens första latte och välling, knallade Rolle Rådjur och hans polare Murre Marodör in på tomten. De scannade illvilligt av trädgården efter grönsaker att sluka och rabatter att gå bärsärkagång i. Jag flög upp och bankade på rutan. Fåfänga, patetiska försök. De var tre meter ifrån mig, men lyfte inte ens på ögonbrynen. Jag kan svära på att de hånflinade åt mig. Och sen gav de mig fingret och satte tänderna i min vackra rödkål.

*

Rösta på Rana

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå!

Man bör göra processen kort med dom där odjuren!
Men ett tips, strö ut lite starka kryddor i rabatten, det gör susen! Sedan vi gjorde det har vi varken haft besök av rådjur eller Runar! :-)

Mvh
Rufus

Anna sa...

Chili, elstängsel, hagelgevär och...

Äh, sjutton, mina tips är dåliga, men aggressionerna stora och kraftfulla. Som vanligt.

Och Lille Brottarn som säger att han "äl-kar" rådjur.

Nettan sa...

Min mormors recept... töm pottan i rabatten! Haha, inte så trevligt kanske men hon fick för det mesta ha sina rabatter i fred. (personligen föredrar jag nog pottmetoden i stället för Runarmetoden;-) )

Kram BK

PS kanske det hjälper även mot granngubben;-)

Cath sa...

Men rådjur som är så söta... En kommentar som bara kan komma från en som inte har en trädgård... ;-)

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Ska jag skicka ner min jägare kanske?
Här har vi inga probem med rådjur, däremot med björnar som senast i helgen hade vält ner jakttornet och hivat det ca 8 meter. Dom verkar helarga. Hoppas att du kommer på nåt bra sätt att få iväg rådjuren. Kram C

Kannor och karaffer sa...

Hej vännen, Här kommer flera tips som jag hittat om hur du räddar rabatten från rådjur. . .

Så här gör du för att hålla dem borta från trädgården i framtiden.

En blandning gjord på 1 kg blodmjöl, 1,5 dl ammoniak och 10 l vatten håller rådjuren på avstånd. Blanda ihop ingredienserna i en hink. Doppa sedan bitar av oasis i blandningen. Oasis är en stickmassa som används i blomsterarrangemang. Sätt oasisbitarna på pinnar och placera ut dem i trädgården. En bit räcker till 25 m2 Efter en halvtimme försvinner lukten. Det är då bara djur med känsliga luktsinnen som uppfattar den obehagliga doften. Oasisen ska doppas var fjortonde dag. Regnar det mycket bör den doppas oftare. För en normalstor trädgård räcker blandningen hela sommaren.

Ett annat sätt att rädda trädgården från rådjuren är att odla växter som rådjuren inte äter. Bland perennerna undviker rådjuren bland annat backsippa, adonis, temynta, vallmo, malört, pion, daggkåpa, mose brinnande buske, daglilja och lupin.

Magnolia, berberis, syren, snöbär och oxbär är träd och buskar som rådjuren inte rör. Vill du ha lökväxterna ifred kan du odla liljor, balkansippor, kejsarkrona, allium samt påsk- och pingstliljor. Dina favoritväxter kan du rädda genom att plantera lavendel bredvid dem.

Du kan minska trivseln för rådjuren ytterligare genom att strö ut tvålflingor och kayennepeppar. Spara det avklippta håret efter frisörbesöket och häng upp i träd och buskar, lammull går också bra. Rådjur sägs också bli skrämda av reflexerna från speglar som du hänger upp i buskarna. Ett annat knep som du kan använda dig av är att spruta urin på växterna. Kissa i en burk och låt urinen stå i två veckor, sen är den redo att användas.

Jag såg att någon redan tipsat om pottan - så det ligger nog nått i det...ha ha

Hoppas du kan snappa nått - själv planterar jag lavendel för fulla muggar - vi får se om det hjälper.

Stort grattis också till ditt galleri - ska in och titta lite mer nu.

Ha det gott!
Ann

Soso sa...

Lycka till! Hahaha.

Karins fotoblogg sa...

Japp, det är så dom gör. Driver en till vansinne. För ett år sedan flyttade jag ifrån rådjurs-fienderna för att få nya. Sniglarna. Sen har vi myrorna. Dom finns överallt, jämt. Och särskilt i mitt växthus och särskilt i krukor som ska övervintras inomhus. Det är så dom gör, driver en till vansinne och hånler. :)

Anna-Lena sa...

Ja han Rolle och han Murre är fräcka alltså... och just pekar finger bak ryggen... det är så... barnsligt liksom! Ha ha... du är för bra!!! :D

Glädjekällan sa...

Varför tog du inte fram luftgeväret eller ännu bättre upp, älgstudsaren :)?
Gillar alla dina sidor (bloggar).
Ha det gott
Birgitta

Merja sa...

Du bjuder alltid på kul läsning. Sitter jämt med ett fåningt leende och nickar:)
Hittade din Galleria idag. Jättefina tavlor!!
Ha det gott/

Trollmor sa...

Åh, de är ena riktiga gangsters vitrumporna! (men Lille Brottarn borde ju ha blivit glad)
Jättefint galleri! Du är SÅ!
~ Många goa kramar från Pepparkaksvägen ~

Kajsa sa...

Runar? Vad har jag missat nu? Grattis till galleriet förresten!

Arga Mamman sa...

Hellre rådjur än Runar...eller...? *garv*

Zäta sa...

De är lite läskiga också tycker jag. Stora och rejäla men med de där rådjursögonen som gör att de ser så skenbart sårbara ut.

Min granne har satt upp några vita ullbollar runt sin trädgård. Jag tror de är indränkta med nåt medel också. Och de funkar. Jag har inte sett ett enda rådjur i min trädgård på hela sommaren. Däremot hjälper det tyvärr inte på haruschlingarna.

idas sa...

Jag VET! I hate them!!! Det värsta är ju att de ser så förbannat söta ut och blinkar med sina stora sammetsbruna... och så har de värsta beräknande illvilliga skövlar reptil hjärnorna! Har provat att skicka katten på dem, hon smög och spana och faktiskt de drog när de fick syn på henne. Har också provat att banka på fönstret och gapa men icke! De fortsatte lungt att idissla med en nyuppkommen tulpanlök i mungipan! Grrr! Dessutom har de ju så trevliga små kompisar i pälsen som de så glatt delar med sig av. Blä för fästingar och rådjur! Någon som har ett skjutvapen till salu?

;0)

Hjärtat Mitt sa...

Usch, tvi och fy vad tråkigt :(
Även om det är vackra djur så har de inget i trädgården att göra.
Blodmjölsblandningen fungerar jättebra, rekommenderas varmt, även om den luktar.......

Kram Mari i Marieholm

NinaH sa...

Rådjur i tätoter! De har fått helt sjuka beteenden!
Vi hade det också så här hos oss för några år sen. De kom dagtid, uppträdde i flockar, struntade i om man skrek buh rakt i örat på dem!
Som tur var agerade grannen Runar! Fast lagligt- för det är han som har licensen att göra det!;-)... Hoppas verkligen att du/ni (via alla råd du fått?) lyckas undslippa (lindra?) problemet....