11 januari 2009

Barra, ditt åbäke

"Men är det inte skönt att julen är över?" utbrister jag på annandagen.

Hur mysig julen än är - eller kan vara - får jag till slut en fadd känsla av andnöd av den. Helst skulle jag vilja kasta ut det lilla julpynt vi har så fort tomten har gått. Jag läser på andra bloggar att en del ägnar dagar åt att rensa ut julen. Vårt julpynt består av en gran och tre violetta, glittrande kulor i sommargardinen, så det tar ingen tid alls. Sa hon violetta, förresten? Ja, för vi har en violett fondvägg i köket, gubevars. Brutaltmatchningens tid är icke över.

Men nu var det det här med julgranen. Jag vill gärna ha en, och det av en enda anledning: det luktar så gott. Den här julen var vi sena som vanligt, och dan före dan kilade Mannen upp till Plantagen och köpte en gran. Då fanns det bara kungsgranar kvar. Så den här julen hade vi en riktigt vacker gran - lång, symmetrisk, tät, vacker och välproportionerlig. Men. Den. Luktar. Ingenting. Jag lovar, inte minsta lilla doft. Snacka om bortkastat köp.

Det värsta är att den inte barrar heller, fastän jag har slutat vattna den i hopp om att den ska dö. Trots att jag är en hängiven fengshui-anhängare, har jag svårt att langa ut en så vacker gran som inte har fällt ett barr. Vilken mes jag är.

Bild: Kanske inte precis vår julgran.

*

Rösta på Rana

17 kommentarer:

I min verden sa...

ååååå...Hur jag gillar dig vennen.......Du skriver så jeg ER DER hos eg; med mannen som ser kamsport og med lillebrottern som er to og ARG fordi han må SOVE når det er NATT.....ÅÅÅÅ...vennen; vad du er duktigmysigvackerfiiiinunderbarvennen......

TACK:)

linda sa...

och jag som just tittade på min gran och tänkte jag vill aldrig kasta ut den för den står här i köket med sina ljus och lyser så fint!

men snart kanske ändå även jag tröttnar...

Willewira sa...

Rana-gumman, vad har hänt?? Du spottar ur dig flera inlägg på raken... och jag hinner knappt med! :)

Men det gör inget för det är så roligt att läsa dina inlägg. ;)

Granen ja, den åkte igår. Vi köpte en kungsgran, som du kanske såg i tidigare inlägg hos mig, som var såååå ful och barrade. Måste varit en vanlig gran, muterad till att bli en kungsgran.

Här är annars den värsta sjukstugan. Vi har åkt på influensan, hela familjen. Kul? Nääää, inte speciellt.

Hoppas ni har lyckats hålla er undan flunsan. Den smyger sig på, snabbt. Så se upp!

Ha det gott vännen! Och hälsa dina brottare därhemma, stora som små.

Kram Willewira

Maria sa...

Min står också kvar. Det är ju så mysigt med dess mjuka gulaktiga sken. Men min har antagit en gulaktig ton. Pyntet börjar självmant glida av grenarna allt eftersom granen säckar ihop. Det är det en kungsgran gör, den fäller in sina ståtliga grenar och ber om att bli utburen.

Cath sa...

Jag brukar behålla julen så länge det bara går, innan grannarna börjar titta snett på en och undrar när man ska plocka ner sina elljusstakar och stjärnor. Jag brukar tycka att det är trist att "av-jula" lägenheten. Men inte i år. Det var riktigt skönt att få bort allt!

Vi ses i morgon!

PS! Nu ljuger jag, jag har visst lite jul kvar. I köket hänger röd-vit rutiga gardiner. Jag kunde inte riktigt med att ta ner dem...

Kajsa sa...

Vi langade vår gran idag. Synd, för den lös också fint - men den sjöng liksom på sista versen. Nu är det alldeles tomt i hörnet. Den var helt död och torr, men barrade inte, vilket var skönt. Tyvärr luktade den likt din gran inte heller så mycket. Tråkig men väldigt fin. :)

Maria sa...

Har tänkt att jag kanske ska köpa en sådan där vacker gran till nästa år eftersom maken brukar komme hem med klena stackare (han vill inte ta någonstans där han förstör utan tar någon som lika inte kan bli "något) Men jag vill ju ha doft! SÅ isåntfall så får jag ta in granris lite här och där för luktens skull...

NinaH sa...

Vi langade ut julen nu i helgen.... jag äääälskar ju julen så något mindre sparsmakade i dekorationerna än ni, måste erkännas!;-) Jag älskar din beskrivning av de med väggen "färgmatchade" trenne violetta kulorna!Fniss...
Men du- det känns verkligen helt rätt slänga ut det! Nu kändes julsakerna bara såååå fel och i vägen! Vår, vår! skriker det ju inom en nu så bara nå´t i den stilen är välkommet nu! Inget annat! Inte sant?!;-)

kvinna, tjej, tant sa...

Har ni tur kanske den går att återanvända nästa år. :)

kvinna, tjej, tant sa...

..och så menar jag såklart "jul". Jag skyller på att det är tidig morgon.

smultron sa...

Jag gråter över granen varje år. Ibland bara inombords, inte så synligt. Granndoften och färgerna, överdådet, blänket och de små lamporna. Underbart. Jag, som annars inte vräker på med glitter och prål njuter alltid vansinnigt av granen. Men hellre en gran som barrar och får åka ut före trettondagsafton, än en gran som inte doftar. Kram!

Zäta sa...

Suck, hos oss står granen kvar naken. Jag har inte berättat för maken att jag förväntar mig att han klipper ner den. Kan vara därför.

Måndagskram!

synne sa...

Hej där.
Skrattar åt din gran hehe.
Här packar jag ner den i kartong.Tänkte jag skulle göra det idag. Tänkte alltså....
Får se vad det blir till hehe...
Snygg var den du hade på bild ialla fall...

Kan väl si att jag inte pyntat med allt julpynt i år.
Har ju bara varit maken och jag hemma. Men nästa år du....
Då säger jag bara ska allt upp. En äkta gran ska IN!
Vill ha doften från detta gröna vackra träd.
Nu ska jag strax lägga mig en stund. Inte i form.
Ha det så gott nu och mys med familjen.'
Kram Synne.

Zäta sa...

Haha!

När jag kom hem ikväll var det bara en liten pinne kvar av granen. Till och med den lilla utegranen var väck. (Fast jag hittade den på min parkeringsplats i garaget när jag försökte köra in bilen...)

Annica sa...

Underbart inlägg och vilken rolig bild!

Och oväntat. Jag har en bild av dig som väldigt pysslig.

Vargadotter sa...

Nej, jag håller med dig, kungsgran var ingen höjdare, vi hade också en sån. Visst var den tjusig, men ingen lukt! Och det är ju därför man liksom har gran. Dessutom höll ju blivande maken på att dö på kuppen när han skulle bära hem åbäket...;)

irma´s uthus sa...

Hej RANA!

Du har den absolut underbaraste blogg jag läst :-)
kram från dalarna
irene