01 juni 2009

Allium caeruleum

En massa avlånga, vassa blad har kommit upp i min purpurrabatt. De kommer upp som vajande, smala svärd bland stäppsalvia och citronmeliss. Vad kan det vara, jag ger mig fan på att det är några dumma, gula lökväxter på väg upp. Min aversion mot gula blommor är måhända besynnerlig, men den är mycket stark. Jag trodde att jag en gång för alla hade likviderat alla påskliljor och gula tulpaner (för att inte tala om att jag ägnade en hel sommar åt att i heligt raseri utrota en koloni med praktlysing, som hade ägt tomten i trettio år och vars rötter bestod av en kompakt, tre decimeter tjock matta). Jag gör mig beredd att dra ut i fält igen. Men innan jag rycker upp de avlånga bladen, slår jag en liten flukt i loggboken över trädgården, som jag faktiskt då och då skriver i.

"Oktober 2008. Surrabutt och jag planterar 150 azurlökar bland stäppsalvian och citronmelissen."

Ja visst, ja. Det hade jag glömt. Tur att jag är en sån eftertänksam och fridsam person.

Bild: Azurlök, Allium caeruleum.

*

Rösta på Rana

13 kommentarer:

♥Häxor & Änglar♥ sa...

Tjena! Aversionen mot gula blommor delar jag med dig, men i morse upptäckte jag nå´t "nytt". Gula och lila blommor ihop är inte så tokigt. För givetvis stormtrivs de gula blommorna i min trädgård. Vi får se vad detta landar?
Kram Eva Linnea

Niklas exponeringstränar sa...

Alliumlök, kan det vara samma? (känner igen från "vår" rabatt).
Håller med dig om det gula. Annars har hustrun inspirerat mig till att i blomväg gilla vitt/lime. Det röstar jag på.

Mitt i lunchrasten
/Niklas

Karins fotoblogg sa...

Mmmm...fridens lilja till dig min sköna! Men du, vad snyggt det kommer att bli när alla de 150 st blommar. God damn!

Kram!

LillaFlisan sa...

Sköna rana pana!!

Jag har precis installerat explorer 8.
Inte för att jag använder den, näe, jag surfar med Firefox men jag gjorde det eftersom jag hört så många som inte kommer in på min blogg med den nya uppgraderingen.
Nu upptäckte jag att jag inte kommer in på din heller. Den öppnar upp sig och sen står det ett felmeddelande och så stänger sidan ner sig själv! Hurpm!

Annies sidan kommer jag överhuvudtaget inte in på!

Min egen funkar men det tror jag beror på att jag har gamla kakor som ligger kvar.....

Hur som haver så är det ju trist att inte alla kan läsa din BÄSTIGA blogg!!Saknar dig!

Puss!

Flisan

Zäta sa...

150!

Måttlighet är uppenbarligen ingen av dina dygder!
Jag satte två allium och fem kirgislök i varje entrérabatt. De blommade de två första åren. Sedan har det bara kommit upp lite blad och knappt det.

De verkar vara väldigt köldkänsliga (jag har inte varit helt flitig med vintertäckning) och behöver näring (jag har inte heller gett dem särdeles mycket av den varan). Kan också vara så att just mina lökar (i rabatten alltså) kvävts av de frodiga jättedaggkåporna.

Glöm inte att fota härligheten när de kommer upp, jag vill se!

Merja sa...

Och jag som trott att den ska förvaras frostfritt! Svägerskan var hit idag och berättade att hennes också var på väg upp...planterad ute förra våren!
Grattis till din fina akvarell som är på väg till Irland!
Ha det gott

smultron sa...

Gult är ju galenskapens färg. Gullvivor är fina, tycker jag. Och maskrosor, fast dom är ogräs.

Speja sa...

Hahaha, det där känner jag igen. Utom det där sista förståndiga, att skriva upp vad man planterar. Det borde jag ta lärdom av.

synne sa...

En vacker blå blomma på väg upp. Tur du hejdade dig hehe....
Ja det är bra att du är en sån klok och förståndig kvinna.
Ha det gott och njut av de som kommer i trädgården.
Kramen Synne.

Anna-Lena sa...

Hi hi... BRA du bloggar så du kan hålla koll på dig själv! ;D Kramar i kalla sommaren...

oumberligating sa...

Vad händer! Jag är borta några dagar ifrån bloggen, åter vänder glad i hågen efter en vild och blöt och kall skolresa i seglandes i Stockholsms Skärgård. Blåslagen är jag också halkat två gånger på canadagås skit och slagit mig rejält! Oj, nu blev det en sådandär jätte lång inledning så jag tappar bort mig själv (nästan) jo, som sagt vad händer! Ranas fantastiska blogg har blivit en "trädgårdsblogg" en tanke slår mig tänk om det också snart dyker upp vitmålade möbler! Fast jag blir snart lugn när jag läser texten och känner igen Rana när hon beskriver sin kärlek till gula blommor, allt alltså i sin ordning!
Har som sagt varit ute och seglat och bott på en skärgårdsö med ett helt gäng nionde klassare. Uppslag finns nu till minst 10 inlägg men jag lovade ungdomarna "Att det som händer på Ön stannar på Ön"! 15 år igen, tror inte det, om jag fick önska, tufft på alla sett, men visst fan var man avundsjuk när man satt inomhus på kvällen med föräldrgruppen och tittade ut genomfönstret och man ser hela gänget sitta vid klipporna vid havet, lägereld och gitarr. Några kinder våta för undomarna i min dotters klass så var det trots allt "sista natten med gänget" innan livet börjar på allvar!
Hoppas verkligen att de tittade in på oss vuxna där inne i sjöstugan och tänkte: "-Sådär ska vi aldrig bli när vi blir vuxna!"
Jag vet inte om man kan bli sjuk av att bli helt genomblöt, men idag har jag hosta och nästan 40 graders feber och dessutom ont i ena lungan, det var nästan 2 meter höga vågor på sina ställen igår när vi skulle hem och tre gånger så slog vågorna över hela båten, seglarställ är vattentäta nästan om man tejpar dem vid halsen.
Vilken tur ät Oumberlige Peter var Kapten som vanligt så alla kom tryggt i hamn, är man bra eller är man bra(ler)!
Fin blomma föresten Rana!
Ha nu en jättefin och härlig helg på alla sett! Några nya bloggbekantskaper på gång som du ska involvera i ditt och din mans liv?
Kram ifrån Peter!

Kotte sa...

Tur att du förde logg, det där kan nog bli ett mäktigt hav!

linda sa...

wow vad fin.
och jag blir verkligen superavundsjuk på att du har problem med blommor du inte vill ha.
här äter rådjuren upp det mesta man försöker plantera. fast rådjuren e ju väldigt fina att titta på försås och vi har en som strövar på tomten med stoooor mage så då får vi se ett litet litet rådjursbarn snart. hur gulligt som helst.