04 juni 2008

Personlighetstester

Jobbintervju i måndags. Jag började inte prata bajsblöjor med personalchefen. Jag avhöll mig från att prata snor med ekonomichefen. Det var en bra sak. Så bra att jag ombads komma tillbaka för att göra en massa personlighetstester. Vilket jag alltså gjorde igår.

Men ärligt talat. Vill de att folk ska bryta ihop, flumma ut i filosofiska diskussioner eller hänge sig åt självterapeutisk introspektion??

Fråga: Vad vill du ha ut av livet?

Jag vet inte hur ärligt jag vill svara på det inför okända, presumtiva arbetsgivare. Och inte har jag lust att ljuga ihop nåt som låter bra heller, fast gudarna ska veta att jag har talang för det. Nu skrev jag något som balanserade mellan "privat och naket" och "allmänmänskligt". För det har jag också talang för. Jag skrev bl.a. om varma och nära relationer, som är så livsviktiga för mig.

I efterhand kom jag på ett bättre svar.

Fråga: Vad vill du ha ut av livet?

Svar: Ett glas vin med Mannen en tisdagkväll. Skratta åt maskbajs med barnen. Gråta med en vän och bli älskad ändå.

*

Rösta på Rana

17 kommentarer:

Daniel sa...

Hej på dig, vad roligt att du gillar min blogg, ja det är jag som har photoshoppat lite, älskar photoshop =)

När det gäller intervjuer så är 80 % av alla frågor flumfrågor =)

lottens vita och gröna sa...

hallå vännen! jag är ju en "gammal" personalare...och jobbintervjuer med personlighetstester brukar vara väldigt seriösa, men man vet ju inte va just de letar efter, en livsnjutare eller en streber med ögonen hängande utanför..inget är roigare än att intevjua tycker jag, att få någon att känna sig bekväm och inte spyfärdig av nervositet...jag har faktiskt inervjuat en tjej en gång som svimmade...stackars liten!jag tror att du tog dom med storm rana, vilken undrbar glädje att få arbeta med dig! håller tummarna ännu..hårt!du är bäst, såruvet...varmkram lotten
pstjag har med tagit bort ordverifieringen, hihi!

Willewira sa...

Intervjuer är mer till för intervjuaren att visa att man har kontroll än att få en rättvis bild av intervjuoffret. Det är min upplevelse.

Själv tycker jag ditt sista svar, som du velat skriva är helt i min smak, men det är inte helt säkert att din presumtiva arbetsgivare skulle gillat den.
Det hade säkert blivit "ojdå, vin en tisdagskväll... alkoholproblem? Maskbajs... lite väl barnslig, eller?? Gråta med en vän.... nja, vi vill ha stabila människor inga psykiska vrak....

Nej, ett stelt formellt svar vittnar om en balanserad människa som har koll. Tror de!

Som jag ser det så är den som vågar möta livets alla skeenden den mest stabile.

Själv tillhör jag den spontana varianten och det går inte alltid hem, kan jag säga. :)
Men vad gör väl det om man mår bra själv. Då kan de sitta där och vara rädda för att säga och göra fel.

Nu blev detta snurrigt och flummigt. Har sovit lite dåligt ett par nätter och det börjar märkas... bla på hur jag skriver.
Sorry, ska försöka bättra mig.

Ha det gott min vän!
Håller tummarna för ett jobb!! (de är lila nu...) :D


Kram Willewira

Willewira sa...

Nejmän, så det kan bli!

Nu när jag läste inlägget, lät det bittert och negativt. Det var verkligen inte meningen.

Snarare skrivet med glimten i ögat och ett stänk ironi.

Som sagt, vad fel det kan bli. Man ska inte skriva när man är trött, det är då sant.

Många glada kramar
Willewira

Anonym sa...

Oh - grattis! Till att ha kommit på intervju - vet ju inte vad du jobbar med, men i min värld har man sällan mindre än hundra högkompetenta konkurrenter till varje jobb man söker, så att komma på intervju är alltid en bedrift (som jag inte lyckas med så ofta, tyvärr...!).

Märkligt personlighetstest - de jag gjort har varit med kryssfrågor, verkar mindre godtyckligt på något vis... (Har gjort MyersBriggs och tyckte det var hur bra som helst. Har alltid avskytt människoretiketter - men just DEN passade mig som en handske!) Tycker ditt svar var bra - men förstår WilleWiras reflektion. Man undrar ibland om det är riktiga människor de söker, eller om de innerst inne hoppas att en robot ska skicka in sitt cv...

Men man är den man är - kan de inte ta det, så vill man inte jobba där, försöker jag tänka. Jag som redan sitter i en förväntansmall jag definitivt inte passar in i. Men men. Det var ju det där med tålamodet som ska vara så bra, påstås det...!

Lycka till!
//Jenny

Matilda sa...

Grattis till dig, vad är det för jobb? Hoppas du får en fin vecka. Kramar från Matilda

Anonym sa...

Jag håller alla mina två tummar på att du får jobbet! Djupa frågor är alltid svåra att besvara, speciellt till främlingar. Ditt uppriktiga, i efterhand påkomna, svar var klockrent. You go girl!

Anna sa...

Underbart bra skrivet! Du får nog jobbet!

Anna-Lena sa...

Nej hu... hemskt med så stora frågor på en jobbintervju!.. Maskbajs är bäst! Idag är itne så bra... har precis skrivit ett inlägg... :(

Men det du vill med livet!.. Underbart! Det stora i det lilla... I´m with you! <3

Petmojen sa...

Jag har varit på MÅNGA intervjuer och avskyr sådana frågor men det där var ta mig tusan det bästa svaret jag har hört! Ärligt, rakt och direkt från hjärtat.
En annan knäpp fråga är: Vad gör du om 5 år? Jag förstår vart dom vill komma, att dom vill höra vad man har för ambitioner etc men likväl är den knäpp. Det har man väl lärt sig vid det här laget att det sällan blir som man tänkt sig i alla fall:)
Kram Petmojen
PS! Tack för peppningen Rana!

Maria / Frøken Fryd sa...

Tænk sig.. Jeg synes simpelthen det er så intimiderende at skulle svare på sådanne personlige spørgsmål til vildt fremmede mennesker. Hvad kommer det dem ved, hvad man gør i sin fritid. Så længe man passer til jobbet, og klarer det tilfredsstillende, kan de da være ligeglade med om man dyrker paragliding eller se danielle steel film hele weekenden !

Nå, det var vist lidt af et opstød herfra...

Håber du får jobbet, krydser fingrene for dig.

Klem Maria.

Anna sa...

Det är det som är galet med de där testerna: att de rimliga människorna lätt inser vilka svar som krävs och låter bra.

Mannen gjorde ett sådant test för inte så längesedan. När han i efterhand visade mig den personbeskrivning som testet resulterade i blev vi båda chockade: Vem var personen som avsågs?

Oavsett min vän, så hoppas jag innerligt för din skull!

Kajsa sa...

Ja du, de där testerna. Inte vet jag vad de säger. Det är bara att svara och leva med det som kom till en i stunden.

Hur som helst så skriver jag helt under på ditt sista svar, det som inte kom med på intervjun.

Och du, hur verkar jobbet? Något att ha?

hem ljuva hem- helena sa...

Strålande svar!! Så vardagsnära och så mitt i prick!

Jag har förresten inte varit in här sedan 24 maj! Jag ligger lite lågt med bloggandet nu då jag har så lite tid över, men nu har jag läst ikapp alla dina inlägg och som vanligt bjuder du på helt underbar läsning!! Kram!

Malin sa...

Rana, vilket jävla bra svar du kom på till sist!

Brainflakes sa...

Mmm....gillar den meningen-med-livet-formuleringen.

Arga Mamman sa...

Vet inte varför, men din formulering om livet fick det att tåras i ögonen... Du skriver så vackert människa!

//Kram från mig och hopp om en trevlig helg med både vin & maskbajs