22 juli 2008

Böcker

Jag är en sådan person som hellre läser en bok femtio gånger än femtio böcker.

ur "84 Charing Cross Road, Brev till en bokhandel" av Helene Hanff.

*

Det fanns en tid då jag bara läste, läste, läste. Alltid en bok nertryckt i handväskan. Stammis på antikvariat, bibliotek och bokhandel. Jadå, ni gissar rätt, det var Tiden Före Barnen.

Jag har fått en bokutmaning av Trollmor. Roligt och lite bitterljuvt, eftersom jag sällan sitter med en bok nu för tiden.

1. Vilken bok läste du senast? "Det andra målet" av Jonas Karlsson.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst? "Barbapapa" eller vad som helst som Lilla Brottarn trycker i mina hand.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla? Ganska jämnt.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv? Nej. "Hurra häften"?? Om man blir så glad över att den snart är slut - varför läsa den överhuvudtaget?

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv? Det varierar.

6. När blir en bok för lång? För "lång" vet jag inte om den kan bli. Dock för tråkig eller för dålig - bara att slänga ifrån sig i så fall.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska? Nej.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa? Men... så känner jag sällan. Folk har så olika smak. Vissa av mina älsklingsförfattare kanske andra tycker är mossiga. Och de där superspännande bästsäljarna, som en del tycker är såååå bra, tycker jag ofta är skitdåligt skrivna.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp? Det finns inget som är så lätt. Jag läser ju för upplevelsens skull, inte för att vara duktig och stå ut - eller att få det avklarat. Jag har inte mitt liv till det priset att jag kan lägga ner en enda timme på en läsupplevelse som inte ger något.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls? Klassikerna är nog överrepresenterade; har fyndat så himla många pärlor på loppis genom åren. Vad finns inte? Jag har inga deckare utom "Tre små mästare" av Kerstin Ekman. Om den nu kvalar in om deckare...

Nu utmanar jag:

Anna - Jensens tankar (när din skärmavvänjning är över)

Kajsa - Kajsas

Maria - Marias rum

Anna - Min resa

Nettan - Nettans blogg

Alla bokälskare som vill är förstås välkomna att haka på utmaningen!

*

Rösta på Rana

5 kommentarer:

Linda Lunda sa...

Barbapappa är ju superbra!!!!
Jag älskar Barbaskön....heter han så? Den lurvige svarte? Han var alltid min favorit när jag var liten! FRAM MED MERA BARBAPAPPA!!!
Linda

Anna sa...

Jag hakar på! Ska bara fundera lite... (visserligen ahr jag nyss gjort en liknande utmaning, men utmaningar kan man aldrig få för många av!)

Anonym sa...

Jag är här. Lever. Ibland jättelever. Ibland nätt och jämt. Får inte riktigt tid eller ork för bloggvärlden. Läser knappt bloggar heller. Men försöker hitta stunder för mig själv. Kram. Tack för tanken. OCh så ses vi i silverrabatterna.

Trollmor sa...

Vad kul att du antog utmaningen.
Roligt att läsa om dina (fd) bokvanor.
Själv är jag en periodare och känner som du gentemot det här med läsandet. Nu blir det ju vad som sticks i handen av den lilla boknäven, jag njuter av att se hur mycket hon älskar när vi läser för henne.
Dock försöker jag stjäla till mig egen boktid närhelst det går.
Fladderkram från en bokmal

Maria sa...

Hej
Tack för utmaningen. Den blir bra för mig när jag ska komma igång igen efter sommarens uppehåll...