26 juli 2008

Ta dig i häcken

Men det var väl själva fan att man inte kan få bestämma över sin egen trädgård. Gubben Gran, grannen bredvid, förnekar sig aldrig. Legio är de gånger han har kommit med riktigt flippade kommentarer.

Vi har gemensam häck. Den älskar han mer än sin fru. Jämt håller han och på och putsar på sin sida av den - och det är fint; han får givetvis göra vad han vill på sin tomt. Häcken är tack och lov så hög att vi slipper se varandra, men ofta hör jag honom fnatta runt på sin sida. Och han hör oss leka med barnen, plaska med vatten och kanske dricka en folköl i skymningen - istället för att putsa på häcken. Rött skynke för honom.

Härom kvällen kände han väl att måttet var rågat. Jag låg på näsan i rabatten och Mannen var inne och la barnen. Gubben Gran ropade på Mannen.

Gubben Gran: Är du där, Mannen?

Jag: Nej, det är Rana.

Gubben Gran: Jaha, jag skulle behöva prata om häcken... Var har du Mannen då?

Jag: Han är inne med ungarna.

Gubben Gran (tvekar, ska han verkligen diskutera trädgårdsbestyr med en kvinna, bestämmer sig för trots allt göra det - för precioussss häckens skull): Eh, hur ser häcken ut på er sida..?

Jag: Grön och fin...

Här blir jag avbruten av att den långa, smala gubben kliver rätt igenom häcken (det blir den ju inte precis finare av) för att själv undersöka läget. Till saken hör tvivelsutan, oh yes, att purpurrabatten - min blålila juvel, min stolthet, det enda riktigt vackra i trädgården - ligger precis intill den famösa häcken. Bakom Gubben Grans smala gestalt hörs hans fru ropa "akta hennes fina rabatt". Och jag säger så kallt jag kan: "Du står på mina stockrosor."

Han tittar ner, flyttar sig ett myrsteg åt sidan. Inget "åh, förlåt", inget "ojdå", inget "vilken pajskalle jag är som kliver rätt genom häcken som ett annat smalt ufo och klampar ner denna ljuvliga rabatt bakifrån." Nejdå. Endast en blick utmed häcken, och så denna idiotkommentar: "Nä, man ska ju anlägga rabatter sådär nära häcken!" Nej, man ska ju inte det. Risken är tydligen rätt överhängande att det då kliver in smala gubbar genom häcken och mejar ner rabatten!

Och efter det upplåter han sin klagande stämma, så att orden faller som geggig gröt över trädgården: "Jag ser att häcken behöver klippas på er sida. Det blir ju svårt när rabatten ligger så nära... Jaha, är det säkert att du grejar det. Jaha. Jaha. (paus) Kan man lita på det? Så då klipper du häcken då?

Jag kan utan överdrift säga att hans prat är ett rött skynke för mig.

*samlar mig*

*byter ämne*

För ett tag sen visade jag närbilder på några vackra blomster i purpurrabatten.

Bild: Gurkört, frökapsar.

Österlens saltaste kex, Anna, kommenterade då: "Bedårande individer, vackert fångade i linsen! Egentligen väntar jag nu bara på helheten; hur de samsas och kommer överens. Kan man få en bild på det?"

Håll alltså härmed till godo:

Bild: Purpurrabattens högra ände med bl.a. iris, lammöron, berslin, stäppsalvia, oktoberaster och anisiop.

Bild: Cikoria, världens vackraste ogräs, som LindaLunda säger.

Bild: Kungsmynta och åbrådd.

Bild: Anisisop och kungsmynta.

Bild: Stäppsalvia.

Bild: Temynta (i bakgrunden anisisop).

Bild: Vit malört ('Silver queen') och rosenmalva.

Bild: Grekisk vädd och gråmalva.

*

26 kommentarer:

Hjärtat Mitt sa...

Sådana grannar borde vara förbjudna!!!
Han ska väl för sjutton gubbar inte bry sig om hur det ser ut på er sida. Det måste ju vara upp till er.
Och sedan komma inklampande på det viset och tycka.... Bläääää.
Till tröst:
Det ser hur fint ut som helst i din rabatt, tycker jag. Så det så :)
Hoppas att det han trampade ner, klarar sig.

Kramar Mari i Marieholm

Hosanna sa...

Gubben Gran blir härmed ett böneämne för alla oss som inte tål smala, tjuriga gubbar.

Man kan inte be att häcken förtvinar på hans sida va? Nej. Det kan man inte.
Det är okristligt. Men en liten speta i handen åtminstone?

elisabethj sa...

vennen!...for en gjøøøøk!!! Snakk om "å tråkke i salaten", (som vi sier her til lands)for så å skylde på deg!!!! Fantastisk å klare det, spør du meg- og HAN har ikke ansvar for mer enn sin egen eiendom- og har IKKEråderett over deres side av den hekken....Min oldemor( fars mormor) hadde det med å inne passende uttrykk til enhver situasjon, og hun pleide å ta godt i....her har vi mange navn på rumpa, eller bak-enden( for å si det "korrekt"), men rompa kalles også for hekken:) min oldemor ville kanskje bedt han grannen din om å stikke den delen av hekken sin....laaaaangt opp i hekken:) ......ehh...eller kanskje ikke-hihi....

og du; "lockar som faller" er noe av det VAKRESTE jeg har lest på lenge......

pusspuss

Annalunda sa...

Skit i gubbstrutten! Han är ju ruskigt patetisk - inte värd att ödsla energi på. Ditt land är sagolikt vackert! Jag mejlar!

Kram Annie

Nettan sa...

J-la gubbe! Jag hade struntat i grannsämjan och skällt ut f-nskapet efter noter! Inte hans problem hur häcken ser ut på er sida! Fy så agr jag blev... fast jag inte ens var där.

Men rabatten ser fantastisk ut! Mina hinakr är fortfarande jättevackra tack vare min svägerska som vattnat dem när vi var borta:-)

Blev det med klister eller tejp du fixade Surrabutts lugg? Undrar om inte i princip alla ungar testar det där någon gång i livet:-)

Kram BK

Bella sa...

Var ju riktigt upprörd när jag läst om gubben Gran...men hamnade ju sedan i blomsterprakten och efter att ha njutit av färger och form kom jag ju av mig alldeles...Sååå underbara växter du har...och gillar att du har sån superkoll på vad det är du har planterat...
Tillbaka till gubben...kan man inte förhindra hans intrång med viltstängsel i häckgrön nyans eller lägga något gödsel under häcken som håller griniga gubbar på behagligt avstånd...usch vad jobbigt med människor som inte förstår vad som är OK uppförande...jag skulle också se rött om han dök upp i min trädgård...
Kram,
Bella

Maria / Frøken Fryd sa...

Sikke da en klovn af en nabo ! Han skulle næsten selv hænges op på hækken, man træder da ikke bare i andre folks stokroser. Øv, mærker på mig selv jeg ville være rigtig træt af sådan et fjols.

Men derfra... Flotte bede. Du har virkelig gjort et flot arbejde. Skønne farver :-)


Svar på din kommentar ved mig. Overkastet har jeg ikke lavet selv. Det kan jeg ikke finde ud af. Jeg har købt det meget billigt på genbrug/fretex, til 49 kr.

Klem Maria

Linda Lunda sa...

TAGGTRÅD RANA!!!!!!! /)&%%&¤%)?/ Gubbe!
Jag tycker inte du skall tåla vad som helst! Umgås du privat med denne sat-gubbe? NEJ! Vad har du att förlora på att säga till? Svar: INGET!
Istället får du ev. en grangubbe som lämnar dig ifred... tänk på det.... TA INTE VAD FÖR SKIT SOM HELST! Ge igen med samma myt!
Linda

Anna sa...

En sån underbar rabatt! Du har verkligen lyckats med att få ihop färger och form. Jättefin och en sann inspirationskälla.

Anonym sa...

Sicken gubbstrutt!!! Hoppas han trampar på nässlor och fastnar i nån hagtornsbuske...
En sån underbar rabatt, jag njuter!

Karin sa...

Det är så härligt att läsa din blogg, jag fnissar gott! Och känner igen mig som föräldrer till små barn. Jag gillar ditt språk! Fast gubben Gran gillar jag inte...

Ha det gott!
Karin

Kajsa sa...

Men vicken... gubbstrutt! :(

Zäta sa...

Vad vackert, och då tänker jag inte på gubben Gran.

Inser att vi har tur som begåvats med goda grannar på båda sidor av häcken. Ena grannen är trädgårdsfantast och ställer glatt upp med goda råd och bevattningshjälp när vi är bortresta. Andra grannen är kanske inte lika bevandrad men när det var dags att sätta gemensam häck passade de på att bjuda in hela sin släkt som hjälp så vi behövde nästan inte lyfta en spade. Dessutom bjöd de över oss på fika.

Men var inte sur på Gubben Gran. Han har säkert haft en risig barndom. Och det blir ju inte HAN som mår dåligt om du går och muttrar på din sida, bara DU.
Allt det där vet du förståss redan. Jag gissar att du bjuder honom på kaffe och smickrar hans fru. Sen blir ni bästisar du och frun och gubben Gran blir därmed eliminerad.

tigerlilja sa...

Så bra beskrivet - såna finns, verkligheten överträffar alltid dikten. Och din rabatt är härlig.

Peters Projekt sa...

Hallojsan Rana! Long time . . .

Apropå grannar så är vi så lyckligt lottade, att vi helt slipper dom ;) 250 meter söderut har vi de trevliga Curt & Mona och tre hundra meter norrut har vi grabben Magnus med sin stundtals besökande far Gert. Helt underbart! Dessutom ger denna geografiska belägenhet mig och vovven Melvin en möjlighet att kring kvällningen gå rätt ut i trädgården och bevattna densamma. Du skulle se de spridda mörkt gröna fläckarna på gräsmattan. Här och där växer den oerhört snabbt ;)

Gubben Gran - ja,vad skall man säga? "Sköt dig själv och kliv för h-e ur min rabatt!!!".

Jisses, vad många fina Carl von Linné-prylar du visar upp. Gröna fingrar va? Hade jag hört "Grekisk vädd" utan ett grafiskt sammanhang, hade jag nog gissat att det var en sorts yoghurt med inslag av citrus ;)

Oj Rana vad upprymd jag blev av att se dig på bild! Förvisso förändrad i Paint men ändå väldigt trevlig att få ta del av.

" ...discha till henne på pannan ..." - kom att tänka på tidningen Fantomen och alla ljudeffekter man fick forma munnen kring. Undrar just om SAOL har med "disch" i sin ordlista? Noterar då och då att "di däringa ungdomarna" ofta uttrycker sig onomatopoetiskt. Festligt inslag i den vardagliga vokabulären - liksom typ alltså . . .

Blonda lockar ja - i årskurs 9 skulle "sötasta flickan i kvarteret" klippa sin lugg och greppade "vant" hela luggen med pek-och-långfinger-greppet. Satte saxen ÖVER fingrarna . . . och klippte! Efter det ingreppet såg hon något 70-tals-alternativ ut ;)

Ville bara titta in och dela med mig lite - swisch liksom ;)

Sköt om dig och de dina! / Peter :P

vacker i brunt sa...

är bara inne o snabbkollar...hemma från landet en liten sväng....skrattar åt din tokiga granne ......vilken vacker bebis mage du hade......"!!!!!!

Willewira sa...

Vilken underbart fin rabatt!! Jag njuter!!

Mindre underbar granne dock... han ska väl skita i (ursäkta uttrycket) vad ni gör med häcken på er sida!!! Helt otroligt!! Ignorera... är mitt tips! :)

Hoppas allt är väl med dig?

Själv smälter jag bort i värmen...har inte gjort något nyttigt idag. Men man ska inte klaga... eller inte så mycket i alla fall.

Sköt om dig vännen! Hör av mig igen!

Kramar Willewira

Anna sa...

Se där, så otroligt vackert!

Och skulle det verkligen vara samma person som yrar om "lera med potential" som har anlagt denna fina, harmonierande rabatt!? Det betvivlar jag.

Fru Rana; hur var det nu med Jante? Se till att gräva ner honom någonstans mellan två lila nyanser!

Tack för bildbeviset, vilken sommarbild!

Arga Mamman sa...

Hahahahaha!!!! Förlåt vännen min, men det spelades verkligen upp som en film i mitt huvud... Hur den spinkige surgubben tryckte sig genom häcken för att inspektera om du verkligen vårdar hans skötebarn... Stackars människa tänker jag. Att inte ha mer att oroa sig över...

Bamsekram till dig!

Millas hem sa...

Han (grannen) verkar lägga all sin kraft på att verkligen vara otrevlig, eller är det kanske genom äkta!
Ett litet litet elstängsel kanske, nej förresten...Barnen!!

Skrattade så himla gott när jag läste om Klippet, jag vet hur det kändes precis när det hade hänt. Visst önskar man att man hade kunnat resa tillbaka i tiden...bara några minuter! :)
Rolig läsning här!!!
Tack för det...Kram Camilla

Ulrika sa...

Men du, det där känner jag igen *suck* Vet inte om du läst men vi har ju oxå ett pucko till granne som gör allt för att reta upp grannskapet. Klagar på allt o alla o är allmänt otrevlig. Kan ärlig säga att jag inte tål honom efter allt han sagt o gjort o då handlar det mesta om häckar, buskar o liknande..*SUCK*

Lider med dig..Vet vad du går igenom men tyvärr så tror jag inte att det finns ngt bot på fanskapet :S

Kram

Trollmor sa...

Men vilket Granris!
Han borde få pisk bara för att visa sig i närheten av dina vackra rabatter, sanna mina ord!
Kram

Janos T-E sa...

Du kan konsten att måla med både ord och bilder. Alltid lika rolig läsning och härliga bilder här! Ha en trevlig semester!

smultron sa...

Och här satt jag och suktade efter ett hus med trädgård med lite mer privatliv;)
Inga häckar alltså, har hört liknade nyligen. Det får bli vida vidder och glest mellan husen i drömmarna...

Fin blogg, jag återkommer!

Vaniljlatte sa...

Vilken konstig granne! Men vilken fin trädgård du verka ha! Jag skulle med vilja ha gröna fingrar, men här är det t om så illa att plastblommorna börjar se vissna ut.. :S

Vad bra du skriver förresten. :)

Josefina sa...

Hej!
Jag skriver en uppsats om gurkört och undrar om jag skulle kunna få låna din mycket vackra bild på frökapslarna? ditt namn kommer stå som fotograf givetvis.
Kontakta mig gärna på josefina_jakobsson(a)hotmail.com

Med vänliga hälsningar

Josefina