21 juli 2008

Fylleplantering

Det är min lediga kväll ikväll. Min. Lediga. Kväll. Efter ett glas vin med Mannen, lämnade jag honom med ett diskberg och två övertrötta barn. Jag gick ut i trädgården och föll på knä i purpurrabatten och hängav mig åt mina blålila vänner. Jag flyttade bland annat ett par Allium cyaneum, som stod och grät under en silvergrön matta av lammöron, som skamlöst bredde ut sig. (Jag köpte dem på en trädgårdsmarknad på Öland för ett par år sedan, av en kvinna som sa att de saknade svenskt namn. Inte förrän för en minut sen googlade jag på namnet och såg att det svenska namnet är blålök. Där ser man.)

I alla fall. Nu flyttade jag blålökarna från sin undanskymda plats till en mer lämplig. Jag placerade dem längst fram i den blåa änden av purpurrabatten, framför franska blåmunkar och bergslin som snällt håller sig på sin plats. Det är bara det att jag hade blandat ihop jordsäckarna. Jag upptäckte efteråt att jag hade planterat de små vippande blålöksplantorna direkt i gödsel. Inte planteringsjord. Gödsel.

Jag vill informera ej trädgårdsnördar om att man inte ska gödsla direkt på rötterna - än mindre plantera i gödsel. Då bränns rötterna och plantan säger god natt. Men vinet var gott.

Bild: Allium cyaneum, alltså blålök.

*

Rösta på Rana

7 kommentarer:

jenny sa...

Tack för klargörandet på slutet - jag hade galant annars lämnat läsningen med ett vagt "Och?" ringande innanför pannbenet...! Icke-trädgårdsnörd, yup that's me!

In vino veritas sägs det ju, det var nog meningen att du skulle ha några andra blommor i den där rabatten, helt enkelt!

Kram!

Zäta sa...

Va! Finns det gödsel att köpa i säckar? Jag brukar få av mina föräldrar som har tjurar. Fast för det mesta ber jag bara maken att spilla lite i rabatten när han gödslar gräsmattan med nåt som inte är för kväverikt.
Fast en näve benmjöl i planteringshålet när jag sätter vårlök brukar jag unna mina nykomlingar.

Linda Lunda sa...

Söta Rana... bara lugn... köpe-gödsel är så milt att du kan så i den direkt! Ingen fara skedd. Så till vida det inte var hönsgössel? Men det tror jag inte ens man kan ta fel på med ett glas vin eller två i kroppen.
Jag planterar alla mina sommarblommor och pelargoner i ren kopåsegössel. Däremot gössel direkt från gösselstan,även om den är bränd, är inte bra att plantera i direkt.
HAHAHAHAHAHA! Så ta det coooolt!
Linda

Camilla sa...

Du - det bästa med trädgårdsarbete är att man kan dricka vin under tiden. Sen att det händer små tokigheter, ja det löser sig alltid.

Hjärtat Mitt sa...

Säger som Linda: Det är luuugnt.
Här sätts allt direkt i ren kompostjord och det går hur bra som helst. Allt växer så det knakar. Det gör säkert dina raringar oxå :)
ANnars måste det har varit underbart med en egen ledig kväll. Hoppas att du hann att njuta lite oxå.

Kram Mari i Marieholm

Cath sa...

Bättre inspiration med vin och plantering och givetvis kommer blålöken överleva gödseln, den kommer säkert att växa som sjutton! :-D

Kajsa sa...

Haha, vilken underbar rubrik! :D