24 juli 2008

Blonda lockar faller

Jag hänger tvätt på altanen, och slås plötsligt av hur knäpptyst Surrabutt är i köket.

Jag: Vad gör du där inne..?

Surrabutt: Jag klipper håret - det var alldeles för långt.

På två röda är jag inne i köket. Jag registrerar situationen: Blonda lockar på golvet. Stor kökssax i liten flickhand. Kort och mycket ojämn lugg - istället för snedbena med håret kammat åt sidan, som hon alltid har haft. Förväntasfulla, lysande ögon som redan börjar slockna på grund av min röst när jag ropar: "Nej, nej, nej - vad har du gjort?? Du får aldrig mer göra så här!!!"

Jag gör en blixtsnabb resa tillbaka i tiden, när jag och grannpojken Rickard klippte håret på varandra. Min mamma har återberättat det hundra gånger: hur arg hon blev när hon plötsligt upptäckte oss, hur vi båda hade centimeterkort hår mitt på hjässan, hur hans ljusa och mina mörka hårtestar hade blandats på golvet.

Jag är tillbaka i nuet och har min egen lilla flicka framför mig. Mitt arga "nej, nej, nej" hänger kvar i luften, som en otäck lukt. Surrabutts underläpp börjar darra och nu har hennes stolthet och förväntan definitivt slocknat. Hon säger medan tårarna börjar rinna: "Mamma, jag vill inte att du ska vara arg på mig."

Jag lugnar ner mig och tröstar henne (och mig själv). Jag får helt enkelt jämna till det så gott det går. "Kom så går vi ut - jag ska försöka fixa håret på dig" säger jag. Med lite gråt kvar i rösten svarar hon hoppfullt: "Ska du fixa det med tejp eller klister?"

*

Rösta på Rana

13 kommentarer:

Camilla sa...

Ja ... oj ... vad använde du? Klister eller tejp ;)

János T-E sa...

Hej, vilken härlig blogg! (Nej, det är inget spaminlägg, jag har faktiskt läst bloggen) ;-) Snubblade in här via www.topblogarea.se. Gillar ditt sätt att skriva.

Hjärtat Mitt sa...

Åh, de barna, de barna....
Tänk vad man som vuxen är snabb att döma.
Makens äldsta dotter lyckades göra det tre gånger!!! Min dotter har aldrig gjort det, men sonen klippte av grannens långa hår.
Hoppas att hon blev nöjd efter fixandet...sötnosen.

Kranar Mari i Marieholm

Maria sa...

Det är ju en klassiker! Min kompis och jag lekte frisör på varandra när vi var ca 5 år. Min äldsta dotter och hennes vän klippte varandra hemma hos oss när de var fyra år. Den andra mamman blev ganska så sur (på mig också tror jag som inte hann upptäcka det). Min lilla tvååriga tjej stod med en sax i handen mot håret häromdagen och sa KIPPA!, men hon har inte lärt sig klipptekniken riktigt ännu så det hann inte hända något...TUR att hår växer ut =)

Cath sa...

Lyckades du rädda hennes frisyr?

Jag klippte aldrig mitt eget hår som barn, däremot kom jag en dag ut i köket med min plastsax dinglande i ena handen och berättade för mamma att vår katt Busan minsann hade varit hos frissan. Och ut i köket kom stackars Busan, med avklippta morrhår...

Annalunda sa...

Ojojoj...men hon är lika söt för det förstås... o vem har inte klippt??? :)

Vi är iväg på en liten tripp men är hemma på söndag igen. Jag har mobilen!

Kramis Annie

Camilla sa...

Jag skulle klippa min kompis lugg när vi var små. Vi hittade ingen sax men pappas rakapparat. Det slutade med att stackars Martin fick en omvänd Mohawk ha, ha. Sen ville inte hans mamma att han skulle leka med mig mer.

Ulrika sa...

Åh nej! Förstår din frustration..men precis som du oxå berättar att du gjort dsamma då du var liten. Samma här. Snaggade mig själv på dagis. Jag jättenöjd - mamma inte! Tror alla barn går igenom klipptrotsen ;)

Kram

HOsanna sa...

Åh. En klassiker. De vill så väl och det blir så fel...

Maria / Frøken Fryd sa...

Åhh nej. Men det tror jeg de fleste børn prøver det der. Andrea hvde været igang i børnehaven med en anden pige og en saks. Resultatet var en STOR tot hår midt oven på hvoedet der var 3 milimeter langt. Men det gror igen, og nu er det da efterhånden blevet en 4-5 cm.... Det tager godtnok lang til før det er lige så langt som resten af håret.
Men nu har hun, og sikkert også surrabutt lært det. Det skal man ikke gøre en anden gang *smil*

(jeg har selv gjort det som barn også. Der smuttede ALT pandehåret, ha ha)

klem

Kajsa sa...

Nämen lilla skruttpluttan! Inte bråka på henne för att hon klippte håret - det är så världsligt ändå och växer ju ut.

Zäta sa...

Lilla Svalan har inte gjort det, men blev klippt på dagis av en kompis. Det blev som väl var inte så mycket. Hennes hår växer så sakta att jag nog blivit väldigt ledsen.
Däremot målade hon hela sig själv med grön permanent tuschpenna dagen innan hon skulle vara brudnäbb på min systers bröllop. Det var inte heller uppskattat.
Kram på dej bland hårtestarna.

Vaniljlatte sa...

Skruttan då.. =/