16 april 2008

Driv mig gärna till vansinne

Lilla flickungen. Hon har så många funderingar. Jag vill inte överdriva detta, inte alltför hårt slå fast det och helst inte heller projicera nån egen dynga på henne. Men.

Hon är den lenaste, mjukaste, mest smekfulla lilla person jag vet. Denna lilla mjuka unge driver mig ibland till vansinne med sina förvisso stillsamma, men ack så omständliga betänkligheter. Det ska lirkas och förklaras och tröstas och övertalas och envisas i det oändliga. (Förtydligande: jag ligger inte framstupa på asfalten och försöka övertala henne gå på bussen - till exempel. Alltsomoftast lyfter jag henne ur en situation till en annan. Men jag vill också ta hennes tankar och känslor på allvar.)

Man kan se dessa omständliga trixanden som baksidan på en gåtfull och komplicerad personlighet. Men jag tar så gärna dessa besvärliga kneperier. Driv du din mor till vansinne, barn. Det är värt det, för framsidan ser ut så här:

Mitt i leken: "Mamma, jag tittar på dig, för du är så gullig."

Efter dagis: "Å, vad jag har saknat dig..!"

Sovdags: "Jag vill att du ska vara här hos mig. Du ska krama och pussa på mig. Jag höver dig."

Apropå ingenting: "Mamma, jag älskar dig - och plåster."

-

(Surrabutt och en av hennes "ungar".)

-

*

Rösta på Rana

19 kommentarer:

HUMLA sa...

Vilken underbar gullig unge du har. Hon verkar så härligt snusförnuftig och fantastisk.Och söt!

Anna sa...

Jag önskar man kunde, hade tid, hade lust och hade ork att anteckna ALLA de där replikerna för att kunna bevara för alla tider och sedan ge tillbaka dem som en livskomplettering.

Anna sa...

Underbara Surabutt är en ängel i barnkläder!

Pass på den tid så småningom; när vingarna växer ut och hon börjar provflyga.

Nettan sa...

Gullunge!
Som mina ungar när mamma är arg och irriterad: Mamma, jag älskar dig!
Vem kan vara arg då?!

Helena, Fläckvis Fint sa...

Söta lilla gosebarnet :)

Peters Projekt sa...

Inleder med ett litet tips: skaffa en tom anteckningsbok och lägg på köksbänken tillsammans med en penna. Så snart du hör alla charmiga och lustiga meningar - skriv. Vi köpte en 10-årskalender,som vi fyller i då och då med grabbens fyndigheter. Kul att ha längre fram.

Jojo, precis som väl alla föräldrar upplever, finns det två sidor av samma mynt - lite Dr Jekyll & Mr Hyde ;) Det gäller att suga i sig och bevara just de där kommentarerna. Lustigt nog så berättade hustrun precis på sin blogg om när vår grabb sa´riktigt söta saker till henne nyligen - bl.a. "Mamma, du är vacker som en ängel". Då blev mamma glad!

Gillade rubriken förresten. Med texten nedanför föll ju det hela på plats liksom och jag är benägen att hålla med (men ibland är det svårt att acceptera vansinnesdrivet ;)

Avslutningsvis - är man hemma när kidsen uttrycker sig så där sött, så har man tid att sträcka sig efter den framlagda anteckningsboken. Väninnan som tipsade oss om detta, antecknar en anekdot/mening VARJE dag!

Kram / :P

P.S. Lacknaftadoften har lagt sig...

A n k i e F o n t ä n sa...

Ja, men älskade ni vad ni är mysiga. Och du är klok. Vilka insikter du har...Underbar läsning.

Willewira sa...

De ljuva älskade underbara barnen som med lätthet kan få en att visa sina sämsta sidor. De sidor som man kan spegla sig i hos barnen ibland.
Men så kommer det där ordet, klappen, kramen...som får hjärta att svämma över av ömhet och kärlek.

Vad vore vi och barnen utan dessa kontraster? ...ganska slätstrukna...osynliga...ingenting.

Hellre lite bråk, stök, pust, kram, klapp och mys... det är livet.

Men visst, ibland får man ta många djupa andetag... :)

Önskar dig en riktigt skön och mysig kväll med de dina.
Kram Willewira

Malin sa...

Tror det har med åldern att göra. L är också sådär och som du vet är våra GANSKA olika. :o) Kram

Zäta sa...

Visst är det häftigt när man upptäcker att barnen faktistk har lyckats bli empatiska varelser trots att de fått just en själv som förälder. I kväll tassade dottern in till sin storebror och gav honom en godnatt-kram och storebrodern suckade lyckligt och sa: -Du är världens bästa syster.
Det värmer nåt kopiöst.

Nu, Rana, kan du höra mig sjunga. Maken har trollat. Känns lite läskigt att lägga upp det på bloggen för jag är rädd att folk ska tro att jag tror att jag är nåt. Jag är ju bara en glad amatör, men med en gnutta exhibitionism (okej, det var lite svårstavat) så...

hem ljuva hem- helena sa...

Åh, vilken härlig beskrivning!! Min tjej är precis likadan! En helt underbar ömsint gullunge, men också väldigt trixig och komplicerad mellan varven! (-:

lottens vita och gröna sa...

vilket foto rana, du är inte bara en poet med pennan utanmed kameran med! söta söta ungar, man älskar dom så och såna härlga kommentarer får en att flyga, från min 12 åring kommer nåt sällan utan mer säger han iget så är allt ok, men jag snor åt mig pussa och kramar, en mammas rättighet!ha det bäst min underbara vän! kraaaaaaamar i massor lotten

Anna-Lena sa...

Jag har oxå en försiktig? själ här hemma! Som säger de mest bedårande ting MEN som oxå kräver enormt mycket lirking och uppmuntran!.. Otroligt vackert inlägg btw!!! ;)

Tom Sawyer sa...

Fint skrivet. Verkar som en skön liten personlighet =)
En av mina grabbar driver mig till vansinne ibland. Han kommer nog att bli politiker. Försöker alltid förhandla för att få som han vill. Samtidigt är han en av väldigt få som ser rätt in i min själ - så han finns väldigt nära mitt hjärta trots allt.
Har nyligen insett hur viktigt det är att ge barnen mer av sin tid. Har ofta svarat dom reflexmässigt "Har inte tid" när dom frågar om vi inte kan göra något tillsammans. Jag jobbar på det nu...därför att sen...kan det vara för sent.
Ha en underbar dag! =)

Annalunda sa...

Ljuvliga underbara flickebarn...!

Har skickat mejl till Rana

Kram Annie

HUMLA sa...

Hej Vännen! Skrev ett svar till dig på ditt inlägg i min blogg angående namnbrickorna. Visste inte om du sett det så här kommer det igen. Leveranstid= - dagar. Ursäkta en trögtänkt HUMLA! Maken höll på att dö angående tavlan som du tyckte jag skulle ge honom. Du är verkligen ett geni - hur gör du för att få allt till dig?

Maria sa...

Alla har sina sidor som blir både världens bäsat och ibland världens jobbigaste! Älskade ungar!!

Roligt att hon säger "höver", det har båda mina äldsta sagt länge...säkert till de var 5-6 år...innan de lärde sig att det skulle vara be- före höver.

Kajsa sa...

Jamen gosfia. Och du, min lille storebror älskar också plåster.

Anonym sa...

Ahh...mammahjärtat smälter. Det är just dessa ögonblick som får en att orka. Lite till. Och lite till. Hur mycket de underbara barnen än ställer till det för sig. För de har ju ingen aning. De testar ju bara gränserna för att se vad som är tillåtet och ej. Sen kan det ju bli kul när man ser mamma bli arg. För var det inte en lek?!