12 april 2008

Gula blommor

Jag hyser en oklar och möjligtvis orättvis motvilja mot gula blommor. Jag spenderade förra våren och sommaren med att i heligt raseri hugga, hacka och förbanna bort tre kvadratmeter praktlysing. Deras rötter gick halvvägs till Kina, och klängde sig fast i den tunga lerjorden så att rötterna vitnade. (I böckerna står det att den är härdig. "Skojar du" har jag skrivit bredvid denna århundrades underdrift.) Klargul daglilja, en gåva från en kär vän - hejdå. Påskliljor i rabatten, ett minne från en tidigare husägare - adjö. När den franska dragonen går i blom, är jag där som blixten och halshugger den. Jag vet inte varför jag hyser denna orubbliga idiosynkrasi mot gula blommor.

Men nu har jag otroligt nog inte mindre än två gula blomster i mitt hem, som jag suckar ganska hänfört åt. Det första är gula tulpaner, som vi fick från två älskvärda personer härom dan. De är så läckert grönstrimmiga (blommorna, inte personerna), varför de ändå vann mitt hjärta. Det andra är en liten gul krokus, överräckt av lilla Surrabutt tidigare idag. Stjälklösa blommor i små jordiga nävar går aldrig att motstå.

*

Rösta på Rana

10 kommentarer:

lottens vita och gröna sa...

halloj rana gumman! hör det spöregnar...hm ska ju ut i morrn på altanen...har inte heller nån förkärlek för gula blomster, haft en gul roshäck, grävde upp hela skiten och gav bort...ännu värre är det med röda blommor, ser jag en röd tulpan i rabatten tar jag upp löken occh kastar, jisses inte lätt att leva med en estetpolis brukar tommy säga! ha det gott min vän! p&k lotten

Annalunda sa...

Mja...oavsett om man nu är estet...så finns det faktiskt fina gula blommor...och röda! Jag gillar praktlysing... :) så här får den växa allt vad den orkar i ett hörn långt ner emot stengärdsgården. Att ha gula och eller röda blommor bland de gammeldags i vita-rosa-blå färgskalan är ju mindre lyckat. Men käraste vän...det är skillnad på gula och gula blommor... de honungsgula gammeldags såsom daglilja (fy på sig!) är fina... inte minst om de får ett alldeles eget land. Nog om detta... jag ska inte skicka nåt gult!!! *asg*
Nu är det sängen som gäller...i morgon är en ny dag

Puss kram sötenos!!!

Willewira sa...

Måste säga att det hade varit intressant att se grönsstrimmiga personer.... :)

Jag tillhör dem som gillar gula blommor (kanske inte krysantemum och maskrosor, men daglilja och praktlysing gillar jag...och gula rosor, och stockrosor...), men jag kan förstå din frustration för är det något man inte gillar och det finns i massor - då är det inte kul.
Så är det med kirskålen i vår trädgård - denna kål jag ständigt tjatar om... då förstår du kanske hur frustrerad jag är! :)

Ha det så gott!
Kram Willewira

Anna-Lena sa...

Mmm, nej, finns inte mycket bättre än omtanken bak en av barnahänder plockad maskros?.. ;D Kram

Hosanna sa...

Du skriver så vakert. Jag suger åt mig av orden och påbörjar en ny dag med dina gula blomster i minnet.

A n k i e F o n t ä n sa...

Fint skrivet om själklösa blommor i små jordiga nävar. Jag fick ett gäng av dottern i går. Nu fick jag inspiration att sätta dem i ett snapsglas...

Helena, Fläckvis Fint sa...

När jag gillar inte heller praktlysing, typiskt ful blomma. Annars finns det många fina gula blommor. Gullviva till exempel är ju ljuvligt fin och doftar så gott. "..klängde sig fast i den tunga lerjorden så rötterna vitnade" haha, jag kan se det framför mig, slit och släp.
Kram H

Soso sa...

Du verkar lite aggressiv... ;-)

Var dags glimtarn sa...

Gula inne är bättre än gula ute tycker jag :) Gillar inte heller gula blommor i rabatt. Har aldrig förstått varför.....

Anonym sa...

Gula blommor lyser som solen, man blir glad av dem!!! Älskar alla gula blommor, ta ill dig det, låt dem få en chans. man måste vidga sina vyer lite. Se dem som solar i ditt liv...och presenter från vänner som är välmenade skall man inte förakta utan se det som en kärleksgåva.