14 maj 2008

Gravida änglar

Koboltblå, marinblå, coelinblå. Gul ockra, rå umbra, bränd sienna. Titanvit. Lackröd, kadmiumröd. Blicken dröjer vid etiketterna på färgtuberna - somliga så gamla och trötta att korken har torkat fast, somliga alldeles oskyldiga och nyinköpta. Igår kväll åkte jag iväg till min målarlya (läs: min mors lägenhet) och fick äntligen tid att färdigställa något som jag påbörjade för flera veckor sedan. - * -

Men det började med ett foto hos Trädgårdsdrömmar: en gravid keramikängel, om vilken Ken skrev att "(hon) brukar stå i vårt vita trädgårdsrum". Jag föll handlöst för henne, och har burit med mig tanken på henne sedan dess. Keramikern Yvonne Järbur har gjort henne efter Carinas önskemål.

Foto: Ken, Trädgårdsdrömmar

De första skisserna hamnade på det papper som låg närmast, i detta fall ett kuvert. Så här nånting tänkte jag mig mina gravida änglaflickor:

Jag började leka med färger. Deras änglalika frodighet började växa fram. Eftersom tavlorna inte var färdiga än, ville jag inte blotta dem i sin helhet, men för ett par veckor sen visade jag upp detta:

Men så igår fick jag äntligen den tid jag behövde för att färdigställa dem. Kanske var mormor med mig och höll lite i penseln när jag drog de sista penseldragen över änglavingarna. Det kändes nästan så. Här är nu mina gravida änglaflickor:

*

Rösta på Rana

28 kommentarer:

Anna-Lena sa...

Otroligt fina! Den nedersta med sittande på sidan-ängeln är bara heeeeelt underbar! :D Vad duktig du är! <3

Annalunda sa...

Ängel-grodan min!

*andäktig* .... åååååååhhhhhhh!!!

Fantastiska!!!!!!!!!!!!!!!


Bamsekram Annie

Zäta sa...

Vilka underbara färger, det vibrerar och glöder. Jag blir lycklig när jag ser dina tavlor och samtidigt finns ett stråk av vemod som gör att jag inte heller lämnas oberörd.

Fantastiskt fint!

Monica/Moa sa...

Har varit här och hälsat på dig lite.. och måste säga att dina änglar är helt ljuvliga.. du är jätteduktig.. =). Så tack för att du visade dessa skapelser.. Ha en skön dag.. monica

Anna sa...

Nedersta verket, vilken dynamik!

Så sinnligt och skirt, samtidigt som det svarta, hängande håret och allt det blödande röda ger kontraster så att man får ont i magen.

Det är min favorit. Eller så är DU det... :o)

Piondröm sa...

Sååå fina!!!!Underbara!!!!!!!
Så Vackra!!!!!Så duktig du är!!!
Nu var det inte Ken som beställde ängeln utav Yvonne, utan det var jag.( Han skrev inlägget men med mina ord, det blev lite fel)Jag ville ha ett ur kvinnligt hörn av trädgården, med bara kvinnliga symboler och vita blommor. En gravid ängel skulle symbolisera godhet,moderlighet, fruktsamhet.
Det tycker jag att du har fångat i dina målningar. Dom ser så sårbara men samtidigt så starka ut.
Jättefina!!!!!!Imponerad!!!!!!!
Duktiga du Kram Carina

Anonym sa...

Ljuvliga, helt ljuvliga! Jag har aldrig målat med olja - men jag blir så fascinerad av hur du jobbat med färgerna, det är sånt liv i penseldrag och färger som blandas men ändå behåller sig själva. Luddigt skrivet - hoppas att du förstår.

Du är fantastisk!

//Jenny

Linda Lunda sa...

Så fantastiska de blev Rana! Helt underbara!!!!!!!
Linda

Nettan sa...

Fantastiska!!!! Vad du är duktig! (är glad om ens mina barn ser att min streckgubber faktiskt är en gubbe ;- ) ) Otroligt härliga!
Kram Nettan

Helena - nyckeln till mitt hjärta sa...

Rana! Vilken gåva du har!
Så stämningfullt och vackert, sprakande och självfullt, tack för att du visar oss!
Stor kram från H

PS/ jaaa! vilket svin jag har här hemma! ;)Ds

A n k i e F o n t ä n sa...

Underbara! Även skisserna tilltalar mig... Du härliga kvinna!!!

Var dags glimtarn sa...

Wow Rana! Den sista verkligen sticker ut, för mig. Jag vill ta på den, lovely! Vilken gåva att kunna måla och dina färgval...

Belinda sa...

Otroligt fina tavlor, vad duktig du är. Jag kan inte ens göra en streckgubbe... Säljer du? Kramiz, Belinda

Överjaget sa...

Hej, du är så duktig! Jag tror mormor var med i penseldragen. Hoppas vi ses i helgen, vi måste ju kolla in erat syrianska hus.
Kram

lottens vita och gröna sa...

du min underbara grodis! guuuuuuuuu så vackera tavlor, ljuva änglar med underbara bebismagar...men vem är pappan, är det sankte pär eller är det självaste...schhhhh!

du är så härlig! varmkram lotten

Wilmas mamma sa...

Jättefina, jag finner inte ord nästan. Jag tycker att den första vara finast, den ser så "mjuk" och verklig ut. Du har verkligen talang. Hälsningar från oss alla.

Piondröm sa...

Du fick självklart låna bilden!!!!!
Jag tycker att du borde spinna vidare på detta, det borde få bli vykort och tavlor, du har gjort det så vackert och detta är ett udda motiv som säkert tilltalar många. Gör något av det!!!!!!!!.
Kul att du gillade din fe/ ängel, Vi är så glada att hon valde dig!
Kram Carina

NinaH sa...

Härliga tavlor, Rana!!! Och du- jag menade verkligen orden på "Trädgårdsdrömmar"! (Läser din blog nu & då- visste alltså hur mycket du behövde den feen!).... Det är tufft under vissa skeden i livet. Men du kommer att klara dem alla fint! Att måla är ju en härlig "flaskborste" för själen - inte sant? Jag "använder också målning... eller att känna jord mellan fingrarna... att lyssna till musik ( och spela) .... att läsa.... som flaskborstar när jag tycker att det "rör ihop sig"!;-)Kram Rana & lycka till med "struktureringen"!;-)

vacker i brunt sa...

ÅHHH så fina tavlor!!!!!!!!!!!!!! Skrattar åt din granne...haha!!!!

Linda Lunda sa...

Hejsan... näää inget macroobjektiv på kameran.... men en sjuhelsikes bra systemdigetalkamera och beskärningsprogram ....
Linda

Anna sa...

Å, vilka ängliga änglar! Sen älskar jag formuleringen "romantik och torskblock"! Ha, ha, så på pricken...
Kul att ha hittat hit.

Anna sa...

Wow! Vad du är duktig!!!

Willewira sa...

Rana... de är underbara!

Jag är hänförd, mållös och full av beundran.

Du är fantastisk, hoppas du förstår det...

Varma kramar Willewira

Petmojen sa...

Du får mig att vilja måla, jag blir inspirerad! Jättefina tavlor! Mitt projekt just nu att måla ett bord, det får räcka för stunden:)
Haha, Musslan KANSKE berättar mer, vi får se om typ 2 timmar...
Kram P

Malin sa...

Å vilka underbara änglar! Vad begåvad du är. Jag vill se mer :)

Maria / Frøken Fryd sa...

WOOOWW !!! Hvor er du bare dygtig.

Virkelig flotte billeder/tegninger.

klem Maria.

Ann sa...

Jösses, jag blev helt stum när jag såg dina gravida änglar....så otroligt fina!

Rosa sa...

ååå nå skjønner jeg jo at det er du som maler dem!!! Begge disse er helt utrolig flotte!