03 maj 2008

Vit lättnad

Jag har tidigare nämnt att jag hyser en stark motvilja mot gula blommor. När jag sitter och skissar på mina rabatter (vilka blommor ska flyttas, delas, frösås, köpas..?) drömmer jag våta drömmar om vackra färger:

Den gigantiska purpurrabatten ska gå från riddarsporrens och stäppsalvians ('Ostfriesland') intensiva blåhet, via anisisopens och brittsommarasterns blålila toner till den grekiska lövkojans, temyntans och lejongapets ('Black Prince') mer rödlila fägring.

Den njurformade, rosa rabatten ligger utslängd som en pendang till purpurrabatten, men går i varmare toner. Dess statister utgörs av grå-, mysk- och rosenmalva. Dess divor är den skandlösa jättevallmon ('Patty's Plum') i den ena änden och den kallröda, bitchiga rudbeckian i den andra. Byfånen i rabatten får pepparmyntan vara. Jodå, han får stå i hink så han håller sig på sin plats. Jag tänker mig det blir läckert med de röda skälkarna mot rudbeckians hattar i samma nyans.

Så har vi den vita rabatten, den som ska lysa i halvskuggan. Ah - den har jag redan orerat så mycket om på sistone. Jag säger bara: tänk dig täppans alla romantiska flickor klädda i vitt, vitt, vitt - silver och vitt.

Jag vaknar med ett ryck ur min våta färgdröm. Jag gillar inte gult. Jag ska inte ha några gula blommor. Men... vad har vi för färg på huset? Just det.

Men! Kära vänner, denna helg har bloggandet fått stå lite tillbaka - och det har en mycket angenäm orsak. Nämligen denna:

Barnens farmor och Jojje är här och hjälper oss under fyra dagar. Tack!

*

Rösta på Rana

13 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt. Jobba på, säger jag bara (från ett vitt hus). Kraaaam. Tänk på att det är lite som Karate Kid. Wax on - wax off.

lottens vita och gröna sa...

gud vad läckert det låter rana md dina blomdrömmar, ohhhhhhh! vi med har ett gult hus, gu vad jag hatar det! vi bor i radhus och vi måste ha samma färg, så när vi skulle komma öveens om en gemensam färg så kom nästan alla osams...den färg vi all kunde leva med var gult, ingen ville egentligen ha den, sååå sjukt! idag har jag dargit upp massor av röda tulpaner, mamma trodde jag var galen när jag kom men en hel hög, usch för rött!varmastekramen lotten

Glädjekällan sa...

Gult är inte alltid fult även om många tycker det,(jag gör det), dock inte alla för det finns ju fortfarande gula hus och gula blommor i trädgårdarna. Som sagt Gult är inte alltid fult,
men vitt är finare tycker jag..
Härligt att i får hjälp och roligt är det säkert...
Hoppas ni får en härlig söndag
hälsar
Birgitta
hon som egentligen inte tycker om gula blommor, men ibland är de ju fina de också...

Nettan sa...

Åååå jag vill också ha vallmo! Tycker de är så vackra, men har vid två tillfällen försökt få till det i min trädgård, men utan framgång. Ha en skön kväll och lycka till med hus och rabatter!
Kram!

Zäta sa...

När vi skulle välja färg på vårt hus var maken för en liten stund inne på gult.
-Neeeej! Vrålade jag.
-Varför inte, undrade en försktäckt make.
Med ett gult hus blir man hänvisad till gula och röda blommor i rabatten. Och jag vill ha vitt och rosa, med lite lila och blå inslag, inget gult, inget rött.
Så stooOoort grattis till färgbyte av huset. Nu kommer dina finstämda rabatter även stämma mot husfärgen och ge en extra dimension till hela konceptet.
Och grattis till de rara barnen som har så hjärtvärmande kommentarer att dela ut. Det var inte så länge sedan min dotter deklarerade på dagis att hennes mamma var tjock.
-Men så säger man väl inte, vädjade dagisfröken inför min roade blick.
-Men hon ääär ju tjock, säger dottern. Och mot det hade inte dagisfröken något att mer att anföra.

Tre små nallar sa...

Det låter fint, både huset och rabbatterna,.. Lycka till från oss. *kramiz*

Annalunda sa...

Så fint det blir!!! Vackert med vitt hus!!! Vita och grå hus gör sig bäst till blomster! Kram Annie

Linda Lunda sa...

Jag har ett gult hus..... OCH JAG ÄLSKAR MITT GULA VACKRA HUS!!!!
Det är inga bekymmer att ha rosa blommor.. eller någon annan färg alls..... fast jag gillar inte orange.....
Jag tycker väldigt bra om gult! Det är en färg man blir glad av :o)!
Fast smaken är som baken... DELAD!! Hihihi...

Linda

Helena, Fläckvis Fint sa...

Vad roligt att få ett "nytt" hus!
Jag tycker i och för sig att gula trähus är fina, fast det ska vara rätt nyans på rätt hus. Men vitt är ju ALLTID vackert!
"Dess statister utgörs av grå-, mysk- och rosenmalva. Dess divor är den skandlösa jättevallmon ('Patty's Plum') i den ena änden och den kallröda, bitchiga rudbeckian i den andra. Byfånen i rabatten får pepparmyntan vara."
Underbart!!!!!!!!!!!
Kram H

Anonym sa...

Helt rätt beslut. Vitt är alltid fint. Man blir aldrig less på vitt. Tidlöst. Och vad skönt med hjälp med barnen!

Willewira sa...

Så fint det blir!! Vita hus är fina, när de är rena. Tyvärr blir de ganska smutsiga fort... och då är det bättre med gula hus. :)

Skämt åsido (fast lite sanning var det) så är det tur att vi alla tycker olika. Jag är en allätare och tycker om gula, röda, gröna,vita, grå, beige hus. Om det är rätt nyans. Och om det är rent!

Vårat hus var ljusgrått (eternitplattor) med härligt snygga algfält skapade av flera års regn när vi köpte det. I detta fall fanns bara en sak att göra - måla med en mörk färg, faluröd. Helt OK!
Nästa gång vi målar har vi byggt till och har panel - då lutar det åt ljust grå med vita knutar. Det tycker jag är snyggt. Men jag hinner säkert ändra mig...det finns ju så många vackra färger... :)

Din rabatt Rana, skulle jag vilja komma och titta på när den är färdig. Låter underbar!!!

Sköt om dig och ha en skön start på veckan!
Kram Willewira

Merja sa...

Det blir säkert fint med ett vitt hus:))
Planerade en vit rabatt själv förra året...men nog sjutton hamnade det både lite gult och rosa i den iallafall!! Det blir gärna så hos mig när det finns nån tom plats. Det blir att ta fram spaden igen!!
Ha det gott!!

Anna sa...

Stooor skillnad från gult till vitt!

Och dina flora-tankar är som vanligt njutfull poesi. Finns de även tonsatta månne?!

Här hemma blev det ogräsrensning, plantering av litet krusbärsträd och liten rosa pelargon i kruka.