14 mars 2008

Bortom leran blommar lavendeln

Leriga, skitiga, kalla, smutsiga trädgården. Jag går runt med ungarna och Mannen. De har feber hela högen, men går på alvedon. Och jag går runt och drömmer.

Där, där borta i den värsta leran ska den nya, frodiga, utökade, stora, halvmåneformade kryddrabatten ligga. Den ska ta mig sjutton omsluta hela trädgården. I år ska jag satsa mer på estetiken än på nördigt insamlande av en massa olika örter. Färgerna och dofterna ska få styra. Hela rabatten ska gå i blålila toner: från cikorians och blåklintens lätta, himmelsblåa blomkorgar och isopens mer humorbefriade men underbara, djupt havsblåa stänglar via stäppsalvians, anisisopens och lavendelns lössläppta, purpurfärggade fyrverkerier till temyntans, pepparmyntans och rudbeckians rödlila elegans. Inflätat mellan dessa, för harmonins skull, den ljuvligt silvervita malörten och de ludna, mjuka, lena, gråa lammöronen. Och därtill, för doftens skull, timjan, basilika, koriander, persilja, fänkål (den gula blomman klipper jag av), dill och citronmeliss.

Nu är det bara lera överallt. Men snart nog tänker jag bada i ett purpurfärgat hav, ångande av eteriska oljor. Surrabutt hänger i en äppelgren, och bryr sig föga därom. Men hennes mamma känner redan lammörens mjukhet mot fingertopparna, ser redan temyntan dansa med stäppsalvian, känner redan korianderns fräcka smekning mot gommen.

Rösta på Rana

11 kommentarer:

Lotta Toppison sa...

Inne och kikar tillbaka en snabbis och finner redan här att det här är ju både lärorikt och vackert.

Återkommer när natt har blivit dag och tar del av mer.

/Lotta

kastrullhexan sa...

Åh, så vackert! Kan se/känna dofter med hjälp av din beskrivning. Underbart!!! Ser fram emot bilder på detta, senare.... ;-)

Annalunda sa...

Hej Rana! Tack för mejl :)... Jag tittar bara in för att säga hej...jag skriver mer sen...nu ska vi en runda till stan... och på lite loppis... kan bara säga en sak... du behöver inte köpa några vita purpurklätt - i och med att jag älskar dem så har jag hur mycket som helst...jag skickar några plantor! :)


Ha en härlig dag... Sarah hälsar också hon mer eller mindre sitter på tangentbordet.... :/


Kram Annie

Anna sa...

Oooaaaa, vilken stämning du skapar!

Tur att vi inte är grannar, för det finns nu en uppenbar risk att jag låter mig inspireras så pass att jag kopierar alltsammans rakt av. :o)

A halleluja moment!

Annica sa...

Säkert att du inte är författare? Du skriver så bra!

Tänk att ni har vår. Här ligger snön än men det börjar slaska på lite. Simon ska få nya gummistövlar och galonisar idag. Kram Annica

Mamma Millan sa...

Tackelitackelitack!!!!!!
Tack för alla styrkekramar , värmer sååååå gott!! Tack för att du bryr dig!!

Hänt mycket sen jag var inne här sist ju!!!

Trädgården..låter helt under bart!!!Ska bli kul att se sen..vill med ha en örtträdgård/rabatt ju!!

Klippning....puuu samma här typ...hinner aldrig , orkar aldrig...känner sig aldrig tillräckligt fin en då, bara sliten o trött ju!!..så varför slösa pengar på klippning.
Men slag i saken..på måndag skaa jag gå...lätta upp håret med slingor..har ju mörkt nu,,,vill ha en nyans ljusare...men enligt svägerskan, om då har salong...så skule det ta två besök...phu..så dyrt...o allt bara för att få tillbaks min naturliga hårfärg!!
Ok , nej...trots så nära bekanta...inte mycket rabatt!! Som man skulle ha hoppats på!!

Kamera...så härligt, vil med ha en ny....funderingar på att köpt en till maken jag med....Hhi:)

Du tar verkligen super härliga bildet o att du dessutom använder enannan färgskala i bloggen, gör den härlig o orginell...Jepp, du är unik!!! O alltidskul med speciella unika bloggar!!

Ha det gott nu..mello i kväll!!
Hejja Sibel!!

Ha en skön Lördag!!!!
Millan Kramar
~~~`*'*´~~~

~~* FAIHT ♥ HOPE ♥LOVE *~~

wow, blidde nästan en roman!!!

hem ljuva hem- helena sa...

Ahh, det där låter ljuvligt!! Vilken målande beskrivning.
Jag vill också ha en härlig kryddträdgård någon dag.
Däremot låter det långt borta med lera i trädgården för oss ännu. Här i norr har vi fortfarande vinter och snö, och leran finns där någonstans långt där under allt vitt... Kram!

Anna-Lena sa...

Trädgård är kul! Hoppas ni mår bätter och snart är friska! :D

Kannor och karaffer sa...

Här har jag aldrig varit förrut - en nya spännande blogg med underbart annorlunda bilder - jag gillar... :-)

Hit kommer jag gärna tillbaka.

Ha det gott!
/Ann

Helena, Fläckvis Fint sa...

Du är en riktig poet!
Fantastiskt skrivet och en välplanerad trädgård dessutom, vill gärna se resultatet i sommar.
Kram Helena

Soso sa...

Du kan du.