04 mars 2008

Humle - hur coolt är det?

Nu räcker det. I tre års tid har osnutna grannungar sprungit över tomten och nyfikna vuxna har ohämmat glott in och försökt socialisera med oss, alltmedan jag desperat har hukat bakom en planta eller sjunkit långt ner i en stol. (Mannen är mer normal i detta avseende. Också.) Nu är det i alla fall Operation Insynsskydd som gäller.

Mannen försöker övertala mig att vi ska smälla upp ett antal humlestörar på rad. Fort Knox liksom. Nu försöker jag bestämma om jag ska gå med på vansinnet.

Hur är det nu igen med humle? Är det otroligt mossigt, sunkigt och bara så sjuttiotalsaktigt? En döful växt som dessutom har fullt med utlöpare som man blir tvungen att förklara personligt krig emot? Jag hyser också vissa freudianska dubier angående utseendet.

Eller är det ett arkitektoniskt genidrag med dessa gröna, frodiga störar? De skulle ju dessutom kunna utgöra en mörkgrön, snygg bakgrund till en massa mörkröda stockrosor och andra älsklingar? (Lätt som en plätt att hantera utlöpare med hjälp av nergrävda hinkar också.)

Hum hum humle, jag kan inte bestämma mig. Smakråd? Åsikter? Erfarenheter?

11 kommentarer:

Anna Stilla sa...

Mina egna erfarenheter ang humle är från ett bröllop. Värdparet pyntade bord med humlekvistar (inga dukar, bara omaka tallrikar samt humle). Jag tyckte att det var jättefint.

Anna sa...

Humle är vilt och vackert – vi har det längs en vägg.

1) Det växer så det knakar, det nästan syns.

2) Får lätt löss och blir då lite klistriga.

3) Är ljusgröna, inte mörka (vad jag vet). Tänk också på att de inte utgör vidare mycket insynsskydd vintertid, eftersom de ska klippas ner mellan säsongerna.

Googla lite på vintergröna klätterväxter och tänk lite till – det är mitt förslag. Klätterhortensia, murgröna med en klematis som komplement...

Anna sa...

Förresten, utlöpare har vi inte haft några än. Vår humle är 4 år gammal.

Tyra in Vaxholm sa...

Oj Humle är coolt! Det kan vara hyper modernt om man inte odlar en massa annat omkring speciellt med störar, det kan också vara romantiskt om man blandar upp med perenner ex. stockrosor, aklejor eller om du gillar rabatt som en örtagård är det ursnyggt att få höjd på den med hjälp av....humle
hälsningar från Tyra i Vaxholm

Anonym sa...

Humlestörar... pervo!

Petmojen sa...

Noll erfarenhet. Kan inte ens komma ihåg att vattna mina blommor inne. Men appropå ingenting så träffade jag din bror+fru (sambo?) häromdagen när jag var ute och gick. Det var hon som kände igen mig. Tydligen är jag väldigt lik min syster...
Kram P

Eva sa...

Hej och tack för din fina kommentar i min blogg. Med layouten har jag det lite dubbelt - börjar nästan tröttna lite på den, samtidigt som jag gillar den för mycket för att byta. Ett så kallat lyxproblem ;)

Förresten... om humle vet jag egentligen inte mycket. Men har för mig att vi hade mycket skoj med de små humlekottarna när jag var liten (bland annat genom att göra dem till örhängen).

Annalunda sa...

rana hej!
Det är såklart att ni ska ha humle!! Det är inte alls mossigt...tillhör de "fina" gammeldags växterna... Vissnar ner på vintern och är inte då speciellt bra som insynsskydd.. klätterhortensia däremot är inte dum året om... Boken ja...vacker! fina bilder men kanske lite för "modern" i min smak... himla bra säkert om man är novis och vill lära sig mer om vilken blomma som är vem... Det finns bättre! Rekommenderar ex "Längtans blommor" - finns länk på Annalunda

Maria sa...

Hej
Vi har Humle runt vår uteplats och jag gillar den. Den behöver ju ingen skötsel och växer och växer

Ewa sa...

Hej lilla svärdotter!!
Har du sett vår fina humlestör i vår trädgård?? den är hur fin som helst!! Kommer tidigt på våren, växer fort, får fina kottar. Den har vi flyttat med från vår förra tomt, men kräver en lång stör!
Den vissnar ner på vintern och kommer igen nästa vår.
Fråga din svärfar, trädgårdsmästaren! Han ger gärna goda råd om trädgården....
//Ewa

Anonym sa...

Blev det humle? Jag skall ha humle runt en lyktstolpe. Nästa år!