03 mars 2008

Svårt att komma till ro

Mannen är på möte på dagis och jag hivar två små kottar i säng. Lille Brottarn är jämfört med sin storasyster en dröm att natta: efter den sedvanliga pyjamas-välling-tänderna-saga-rutinen är det bara natti natti rakt av. Inga protester, inga skrik. Hans knepigheter inskränker sig till att han kräver att få ha en liten älskad mössa på sig. Crazy like a fool, men visst, varsågod.

Men med Surrabutt, den lilla tösen, ska det lirkas och gosas och förklaras och tröstas och tramsas.

Medan jag sitter och tejpar dagens skörd av sönderrivna böcker, kommer hon upptrippande flera gånger:

"Jag är kissnödig, förstår du, mamma".

"Jag är kissnödig igen."

"Jag vill mysa med dig."

"Jag behöver inte sova i natt."

Och varje gång leder jag henne ömsint men bestämt tillbaka till sängen utan att bli inlockad i skojerier eller ändlösa varför-frågor. Till slut somnar hon väl. Ofta blir det på golvet nedanför sängen.

Jag kommer att tänka på när hon var mindre och inte kunde gå upp själv. Hon stod i sin spjälsäng och snyftade och grät och gick upp i varv mer och mer. Jag gick in och sa: "Har du svårt att komma till ro, älskling?". Hon snorade och hulkade fram: "Ne-hej... har svårt komma upp."

6 kommentarer:

Maria sa...

Ja, dessa nattningsprocedurer! Har fungerat olika för alla tre barnen...alla har det på sitt sätt.
fint skrivet!

lottens vita och gröna sa...

hej vad härlig sida! har läst lite tillbala, du skriver så varmt och kul, jag hejjar också på bajbaj! kram lotten,
ps har två söner de har aldrig varit svåra i säng min tjej som är 9 är forfarande lirkig...

Belindas värld sa...

Har du provat Anna Wahlgren-metoden eller är hon för stor för det? *tips* Ha det gött. /Belinda

Annica sa...

Vilket tålamod du har! Vi kör också olika metoder med våra tre. Simon kräks om han skriker så där är det bara att gilla läget och ligga bredvid. Oftast somnar han med vällingflaskan. Alice somnar också med flaskan och Joakim själv efter saga.

Det kan vara lite stökigt att lägga alla tre själv. Det gäller att allt flyter på som det ska. Jag sitter där och nästan håller andan. Ska det lyckas? Kram Annica

Linda Lunda sa...

Underbart!!!! Ur barnamunnar får man alltid höra sanningen!
Linda

Maria sa...

Hej
Vilket härligt språk du har. Överraskande. Hittade hit igår för första gången. Om nattningar finns det hur mycket som helst att säga. Våra tjejer har under flera år pratat sig till sömns, medan pojkarna lite mer stillsamt har somnat när de har blivit tillräckligt trötta.